Celem Klastra jest integracja środowiska hotelarsko - gastronomicznego miasta Szczecin, a do jej kompetencji należy w szczególności:
- Inicjowanie i rozwijanie systemu wzajemnej współpracy poprzez pomoc w nawiązywaniu kontaktów pomiędzy obiektami hotelarskimi i restauracyjnymi w Szczecinie oraz pomoc w nawiązywaniu kontaktów w kraju i zagranicznych w branży hotelarsko – gastronomicznej ( lub pomoc w nawiązywaniu kontaktów z partnerami w kraju i za granicą);
- inicjowanie i rozwijanie współpracy z placówkami edukacyjnymi kształcącymi w zawodach hotelarsko – gastronomicznych poprzez doradztwo organizacyjne, techniczne, tworzenie rzetelnych miejsc praktyk zawodowych i miejsc doskonalenia zawodowego;
- tworzenie zespołów ekspertów, doradców;
- bycie rzecznikiem środowiska biznesu hotelowego i gastronomicznego w kontaktach z administracją państwową na szczeblu lokalnym, regionalnym czy krajowym;
- organizowanie szkoleń dla pracowników z branży hotelarsko -gastronomicznej;
Członkowie:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |