KONSULTACJE Z EKSPERTEM! DOTACJE Z KRAJOWEGO PLANU ODBUDOWY na lata 2024-2026
Zapraszamy Państwa na konsultacje z ekspertem, podczas którego zostaną omówione dotacje z krajowego planu odbudowy na lata 2024-2026.
Wsparcie przedsiębiorców może sięgać nawet 90% kosztów kwalifikowanych dla sektora horeca (hotele, restauracje, kultura, turystyka), które zanotowały spadek obrotów w okresie pandemii 2020-2021 o co najmniej 20 %.
Spotkanie odbędzie się 8 Marca 2024 r. o godzinie 11:00 w siedzibie Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie Konsultacje przeprowadzi Pan Piotr Ostrowski z firmy Europrojekty Consulting – dotacje unijne.
Wsparcie finansowe – na co można je przeznaczyć ?
Pomoc finansowa na realizację całego przedsięwzięcia w ramach Inwestycji stanowi wsparcie dla:
1. inwestycji w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych oraz
2. podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub
3. usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Założenia dla naboru o dotacje:
– maksymalny poziom dofinansowania to 90 %;
– maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych (netto) inwestycji to 600 000,00 zł;
– minimalna kwota dotacji to 50 000,00 zł – maksymalna to 540 000,00 zł;
– VAT nie jest kosztem kwalifikowalnym
– okres realizacji inwestycji nie może być dłuższy niż 12 miesięcy;
– inwestycja musi zakończyć się maksymalnie do 31 stycznia 2026 r.;
– wsparcie na realizację inwestycji będzie udzielane w ramach pomocy de minimis;
– wsparcie będzie udzielane w formie zaliczki oraz refundacji;
– ocena wniosków będzie odbywać się w rundach (co 14 dni);
– rozliczenie inwestycji odbywać się będzie na podstawie dokumentów księgowych;
– wykluczony zakup gruntu i gotowej nieruchomości;
– brak możliwość zmiany profilu działalności na inny kod PKD niż wskazany w regulaminie konkursu;
– na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP (prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru);
– wnioskodawcy będą składać wnioski wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI)
– wnioskodawca może złożyć tylko jeden wniosek
Przykładowe wydatki:
– sprzęt gastronomiczny;
– meble kuchenne/ogrodowe;
– klimatyzacja/wentylacja;
– fotowoltaika/pompy ciepła/magazyny energii
– roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
– budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
– namioty gastronomiczne
– urządzenia służące zmniejszeniu zużycia surowców i materiałów
– urządzenia do zmniejszenia ilości odpadów
– stacje ładowania aut elektrycznych
– stacja parkowania/naprawy rowerów
– systemy automatyki budynków
– systemy rezerwacji online
– systemy emisji filmów i wydarzeń artystycznych
– systemy zarządzania przedsiębiorstwem
– systemy automatyzujące pracę kuchni/kelnerów
– szkolenia z zakresu technologii IT, zarządzania informacjami i danymi, zarządzania ryzykiem
– opracowanie procedur technicznych
Przykładowa dywersyfikacja działalności
– rozszerzenie usług restauracji o usługi cateringowe
– rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
– wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia, usług SPA
– rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
– wprowadzenie do oferty wypożyczalni sprzętu wodnego
Aby zgłosić swoje uczestnictwo w spotkaniu prosimy o wysłanie wiadomości na adres: twojcik@polnocnaizba.pl